PLANIRATE TRUDNOĆU? OVO ĆE VAS SIGURNO ZANIMATI

Važan faktor koji utiče na ishod trudnoće su proteini, ugljeni hidrati, lipidi, vitamini i minerali, pa je neophodno da trudnica bude na optimalnom režimu ishrane, kao i da pravilnim izborom suplemenata, nadomesti ono što joj nedostaje. Tokom trudnoće povećavaju se potrebe za energijom. Potreba za proteinima takođe raste u svakom trimestru. Savetuje se smanjen unos zasićenih, a povećan unos nezasićenih masnih kiselina (konzumiranjem biljnih ulja i ribe). Suplementacija omega 3 masnim kiselinama u trudnoći povoljno utiče na oštrinu vida, fetalni razvoj mozga i kognitivne sposobnosti deteta. Takođe, smanjuje mogućnost pojave postporođajne depresije kod porodilja.


https://www.apoteka-online.rs/catalog/trudnoca-i-dojenje-22U trudnoći je povišena potreba za svim vitaminima, a posebno za folnom kiselinom, vitaminima A, D, C i B6. Nedovoljan unos folne kiseline povezan je sa rizikom za spontani pobačaj, rupturu placente i defekt neuralne cevi, a njen manjak javlja se kod žena koje konzumiraju alkohol ili puše, kao i kod terapije antikolzivima i oralnim kontraceptivima. Treba početi sa uzimanjem folne kiseline pre začeća, u dozi od 400 mcg do 500 mcg i u trudnoći, posebno u prva četiri meseca. Potrebe za vitaminom A rastu u trudnoći i najveće su u trećem trimestru, kada je i najbrži razvoj fetusa. Nizak nivo vitamina A, povezan je sa prevremenim porođajem, malom telesnom masom i zastojem u rastu. Ipak treba biti obazriv, jer preterane količine ovog vitamina mogu biti teratogene. Posebno oprezne treba da budu žene koje koriste preparate za akne na bazi retinolske kiseline.Preporuka je da se poveća unos D vitamina, jer to povoljno deluje i na imuni sistem, a žene sa našeg podneblja imaju problem sa deficitom ovog vitamina. Poželjno je da trudnica uradi analizu nivoa D vitamina u krvi i na osnovu tog rezultata konsultuje svog lekara ili ginekologa o visini doze D vitamina koju će kroz suplemente, unositi tokom trudnoće. U trudnoći rastu potrebe za vitaminom C za dodatnih 10 mg/dan. Niska koncentracija dovodi do povećanog rizika za preeklampsiju i prevrememeno pucanje vodenjaka. Za razliku od vitamina A i D, koji su liposolubilni (rastvorljivi u mastima), pa u slučaju njihovog povećanog unosa može doći do hipervitaminoze, vitamin C je hidrosolubilan (rastvorljiv u vodi). U slučaju unosa vitamina C u većim količinama, višak se izbaci urinom. Vitamin B6 je jedan od neophodnih vitamina za pravilno funkcionisanje metabolizma proteina, ugljenih hidrata i lipida, kao i za stvaranje krvnih ćelija. Može ublažiti i mučninu koja se javlja u trudnoći.


https://www.youtube.com/watch?v=6D1RXBQbj5ghttps://www.apoteka-online.rs/kupi/terranova-prenatal-1665


Trudnice posebno treba da vode računa o unosu gvožđa, kalcijuma, joda, magnezijuma i cinka. Dodatne količine gvožđa su neophodne zbog povećanja volumena krvi majke, a takođe imaju pozitivan uticaj na masu i dužinu novorođenčeta i smanjenje rizika od prevremenog porođaja. Zbog loše resorpcije, često se hranom ne unesu neophodne količine, pa je preporuka da dnevni unos u trudnoći i tri meseca nakon porođaja bude povećan.Mleko, čaj i kafa mogu ometati apsorpciju gvožđa. Postoje povećane potrebe za kalcijumom u trudnoći, ali pod uticajem hormona povećana je i resorpcija kalcijuma iz hrane, pa suplementacija u trudnoći kod većine trudnica, nije potrebna. Trudnice u adolescentnom dobu, kod kojih je mineralizacija kostiju još uvek u toku, kao i trudnice na posebnom režimu ishrane (vegetarijanci, osobe intolerantne na laktozu), moraju u ishranu uvrstiti namirnice bogate kalcijumom (sojino mleko, prozvodi od soje, jezgrasto voće, suvo voće) ili uneti dodatne količine ovog minerala kroz suplemente. S obzirom da se kod nas so jodira, u većini slučajeva, nije potrebna dodatna suplementacija u trudnoći. Magnezijum u drugom i trećem tromesečju, uz kalcijum, utiče na pravilan razvoj koštane mase fetusa. Osim toga, pomaže kod ublažavanja grčeva u nogama, problema sa kojim se susreće većina trudnica.Dijetetski suplementi - predstavljaju koncentrovane izvore nutritijenata sa fiziološkim ili hranljivim efektom u doziranom farmaceutskom obliku. Mnoge studije su rađene da dokažu opravdanost primene vitaminsko-mineralnih suplemenata u trudnoći. Prema nekima od njih, primena ovih preparata u trudnoći može rezultovati povećanjem telesne mase na rođenju i sprečiti prevremeni porođaj. Generalna preporuka i u svetu i kod nas je da visokorizične kategorije trudnica (multipla gestacija, trudnice koje su konzumenti alkohola ili duvana), obavezno koriste suplemente koji u sebi sadrže kompleks vitamina i minerala. Sve ostale trudnice, mogu se konsultovati o dostupnim pojedinačnim suplementima vitamina ili minerala, kao i o suplementima koje sadrže njihovu kombinaciju, kako bi pronašle preparat koji najviše odgovara njihovim potrebama.

Komentari