Kako sprečiti i lečiti vaginalne tegobe?

Svaka žena u današnje vreme brine o svojoj kosi, koži, noktima. A da li dovoljno brinemo o svom reproduktivnom zdravlju? Većina nas se barem jednom susrela sa problemom vaginalne upale. Nažalost, zbog pogrešne samodijagnoze i neadekvatnog lečenja, ona često ostaje neizlečena i ponovo se javlja. U 90% slučajeva, u pitanju su vaginalna kandidijaza (najčešće izazvana Candida gljivicom) , bakterijska vaginoza (najčešće izazvana bakterijom Gardnerella vaginalis) ili trihomonijaza (čiji je uzročnik parazit Trihomonas vaginalis).


Vaginalna kandidijaza

Gljivice roda Candida se smatraju normalnom vaginalnom florom, ali kada dođe do porasta njihovog broja ili udruživanja sa bakterijama, dolazi do problema. Lokalno se javljaju svrab, pečenje, osjetljivost, natečenost, iritacija, sekret (beo, sirast, gust, blago mlečnog mirisa). Do kandidijaze često dolazi tokom ili nakon upotrebe antibiotika. Zato se u cilju prevencije, obavezno piju probiotici, ili koriste vaginalno, od početka antibiotske terapije, pa sve do nekoliko dana nakon zavtšetka terapije. Ako imate postavljenu kontraceptivnu dijafragmu, ili pijete estrogene hormone, ako ste trudnica, imate oslabljen imunitet ili pijete glukokortikoide, takođe ste podložnije pojavi vaginalne kandidijaze. U cilju prevencije, tebalo bi izbegavati i dugo nošenje mokrih kupaćih kostima. Dijagnoza se postavlja na osnovu ginekološkog pregleda, određivanja pH i mikroskopskom potvrdom uzročnika. Terapija je potrebna da bi se olakšali simptomi. Koriste se antimikotici, u obliku tableta koje se piju, ili češće vaginalne kreme i vaginalete. Danas su dostupne i veoma efikasne vaginalete, kreme i gelovi na bazi prirodnih sastojaka, koji se mogu koristiti samostalno kod manje izraženih simptoma, ili u kombinaciji sa antimikoticima, kada su simptomi jače izraženi.Bakterijska vaginoza

Ovo je upala koju karakteriše narušena normalna vaginalna flora, kao i porast vaginalnog pH (kada iz blago kiselog pređe u bazni), jer se smanjuje broj laktobacila, a raste koncentracija drugih mikroorganizama. Čak 50-75% žena sa bakterijskom vaginozom, nema simptome. Najčešći simptom koji se javlja je proziran do beličast ili sivkast, vodenkast sekret, neprijatnog mirisa. Pojačava se tokom odnosa ili u vreme menstrualnog ciklusa. Bakterijska vaginoza je posebno opasna u trudnoći. Može izazvati prevremeni porođaj ili povećati pojavu ostalih polno prenosivih bolesti, pa je važno što pre posetiti ginekologa, koji će postaviti tačnu dijagnozu. On u terapiju može uvrstiti antibiotike, sistemski, lokalno ili kombinovano. Preporuka je da se u toku lečenja unose i laktobakterije, oralno, vaginalno ili na oba načina i da se izbegavaju polni odnosi, ili se koriste prezervativi.


Trihomonijaza

Parazit Trichomonas vaginalis uzrokuje trihomonijazu koja je gotovo uvek povezana sa polno prenosivim bolestima (veoma je čest slučaj koinfekcije sa drugim polno prenosivim bolestima i bakterijskom vaginozom) . Ako se trihomonijaza ne leči, može doći do uretritisa ili cistitisa. Simptomi se ne javljaju uvek, a ako se pojave, to su penušav, redak iscedak, neprijatnog mirisa, praćen pečenjem. Muškarci češće od žena, nemaju simptome, ali mogu razviti uretritis. Dijagnoza se zasniva na laboratorijskom testiranju, pozitivnoj kulturi, mikroskopskom nalazu uzetog brisa, ili pozitivnom rezultatu molekulskog testiranja. Kod trihomonijaze se antiparazitnim lekovima leče i simptomatske i asimptomatske žene i muškarci, kao i njihovi partneri. Kada se startuje lečenje, preporuka je da se bar 7 dana suzdrži od polnih odnosa, kao i da se uradi retestiranje kroz nekoliko meseci.


Dodatni saveti

Izbegavajte sintetski, a nosite pamučni donji veš. Redovno održavajte higijenu intimne regije, ali nemojte koristiti agresivne preparate, već blaga sredstva za higijenu. Pijte doboljno tečnosti i povremeno detoksifikujte jetru. Što se ishrane tiče, uvrstite što više povrća i voća, a izbegavajte hranu koja sadrži kvasac i šećer u većim količinama i naravno stres, koliko je to moguće u današnje vreme.

Komentari